Troya’nın Hikayeleri 15 Yıllık Emekle Minyatürlere Yansıtıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı Göksel Sevim ve öğrencileri, 15 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Troia ve Çanakkale Minyatürleri Sergisi‘ni sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, Çanakkale Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor.
52 Özgün Eserle Troya ve Çanakkale’nin Hikayeleri
Göksel Sevim’in açtığı minyatür kursuna katılan öğrencilerle birlikte hazırlanan sergi, tamamı özgün olarak üretilmiş 52 eserden oluşuyor. Sergi, Troya Antik Kenti’nin efsanevi hikayelerini ve Çanakkale’nin doğal güzelliklerini minyatür sanatıyla birleştiriyor.
“Kentimizi Diğer Kentlerle Buluşturmak İstiyoruz”
Göksel Sevim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Ben sadece Troya minyatürleri üzerine çalışıyorum. Troya Antik Kenti’nin Kazı Heyeti Başkanı merhum Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann, ‘Madem bu tekniği, sanatı öğrendin Troya’yı bu sanatla anlat’ dediği için ben o yolda ilerledim. Öğrencilerimden özellikle rica ettim, beni hiç kırmadılar. Çanakkale’nin güzelliklerini bu yolla tanıtmak bizim için onur verici. Bu sanat ile kentimizi diğer kentlerle hatta ülkelerle buluşturmayı arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Minyatür Sanatının İncelikleri
Sevim, minyatür eserlerin yapım sürecini şöyle anlattı: “Bir minyatür eseri yapabilmek için önce konu seçiliyor. Konuyu seçtikten sonra o konuda çeşitli doneler topluyoruz. O döneme göre bir tasarım başlatıyoruz. Tasarımlar 2-3 ay sürüyor. Tasarımı yaptıktan sonra eserin yapımına geçiyoruz. Kağıtlarımız farklı, boyalarımız Petersburg boyaları, fırçalarımız Rusya’dan. Bir de 24 ayar altın kullanıyoruz. Zira minyatür sanatı saray sanatıdır. O yüzden bu eserlere bir mücevher gözüyle de bakabilirsiniz. Bu eserlerin tamamlanması da 8-9 ayı buluyor.”
Sergi Son Gününe Yaklaşıyor
Troia ve Çanakkale Minyatürleri Sergisi, 21 Şubat’a kadar Çanakkale Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde ziyaret edilebilecek. Sanatseverler, bu eşsiz eserleri görme fırsatını kaçırmamalı.
Comments