Canlı Dokulardan Sanat: Doç. Dr. Sertaç Ata Güler’in Tıbbi Fotoğraf Sergisi Sakarya Üniversitesi’nde Açıldı

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sertaç Ata Güler, tıbbi fotoğrafçılık alanındaki özgün çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Ameliyatlarda çıkarılan organları özel işlemlerden geçirerek fotoğraflayan Güler, bu görüntüleri tıp eğitiminde ve bilimsel yayınlarda kullanıyor.

14 Mart Tıp Bayramı’na Özel Sergi: “İçimizden Gelen Eksploratif Cerrahide Yaklaşımlar”

Doç. Dr. Sertaç Ata Güler, 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle Sakarya Üniversitesi’nde dikkat çekici bir sergiye imza attı. Kültür ve Kongre Merkezi’nde açılan “İçimizden Gelen Eksploratif Cerrahide Yaklaşımlar” isimli sergide, insan vücudunu oluşturan 24 farklı organın fotoğrafı sergileniyor.

Serginin amacı, tıp öğrencilerinin ve sağlık çalışanlarının eğitimine katkı sağlamak. Doç. Dr. Güler, bu fotoğrafların sadece birer görüntü olmadığını, aynı zamanda birer eğitim aracı olduğunu vurguluyor.

“24 Fotoğrafla Bir İnsan Oluşturuyoruz”

Sergi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Sertaç Ata Güler, “Bu sergi, hekimlerin, tıp fakültesi öğrencilerinin ve tüm sağlık çalışanlarının günlük pratiklerinde kullandıkları hasta fotoğrafları, yayınlarında yer alan doku ve organ fotoğraflarının en iyi ve doğru şekilde nasıl çekilmesi gerektiğini göstermeyi amaçlıyor. Bu proje, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde 2015 yılında kurduğumuz Tıbbi Görsel Dokümantasyon birimimizin bir ürünüdür,” dedi.

Güler, serginin konseptini şu sözlerle açıkladı: “24 fotoğrafımız ile buraya geldik ve burada bir insanı oluşturuyoruz. Her iki cinsiyetin farklı organlarını ortaya koyarak bir insan oluşturduk. Kalbimizden başlayıp midemiz, ince bağırsaklarımız, kalın bağırsaklarımız ve safra kesesi gibi organlarımızdan oluşan bir sergimiz. Aslında tüm organlar bir hastalık veya tümör, iyi huylu veya kanser özelliği taşıyan belirli hastalıklar sebebiyle ameliyatlarda çıkardığımız dokular. Burada hem organları hem de bu hastalıklarla ilgili bilgileri ve bu hastalıkların organlar ile olan ilişkilerini ortaya koyarak hem Tıp Fakültesi’nde akademik anlamda çalışan kişilere eğitim vermek hem de bunların doğru gösterme biçimlerini ortaya koymaya çalışmaktayız.”

Ameliyathane Ortamında Çekilen Canlı Dokular

Organların tamamının ameliyathane ortamında çekildiğini belirten Dr. Güler, “Bu çekimlerin hepsini ameliyathane şartlarında gerçekleştirdim. Ameliyathanede kendi hazırladığımız özel bir çekim yeri mevcut. Bu dokular patolojiye gitmeden, özel kimyasal maddelerle temas etmeden, belirli temizlik ve hazırlıklardan sonra kendimin görüntülediği fotoğraflardır. Hepsini canlı doku olarak tanımlamak istiyorum. Dokudan çıkar çıkmaz ölü doku aşamasına gelmeden çekilmiş olan canlı diyebileceğimiz aşamadaki organlar ve dokularımızdır,” dedi.

Öğrencilerden Sergilemeye Tam Not

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, serginin tıp eğitimine önemli katkılar sağlayacağını belirtiyor. Öğrencilerden Ahmet Körmen, “Bu fotoğrafları bu şekilde görebilmek gerçekten güzel. Bunlar herhangi bir internet ortamında bulabileceğiniz fotoğraflardan değil. Detaylı fotoğraflar, bu şekilde rahat incelemek gerçekten güzel,” şeklinde konuştu.

Bir diğer öğrenci Deniz User ise, “Ameliyathane fotoğrafçılığı konusunda burada ilk defa sergimiz oluyor ve benim çok hoşuma gitti. Önümüzdeki sene stajlarda bu resimleri kendimizde göreceğiz. Üniversitemizde böyle bir sergi açılması beni mutlu etti,” ifadelerini kullandı.

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

Giriş yap

Kayıt ol

Şifre sıfırla

Lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin, e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmanızı sağlayacak bir bağlantı alacaksınız.

Optimized with PageSpeed Ninja