Çin, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Sona Ermesi İçin “Yapıcı Rol” Almaya Hazır

Çin, üç yılı geride bırakan Rusya-Ukrayna Savaşı‘nın sonlandırılması ve kalıcı bir barışın sağlanması için uluslararası toplumla iş birliğine hazır olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Pekin’de düzenlenen basın toplantısında, Çin’in savaşın başından bu yana tarafsız ve yapıcı bir tutum sergilediğini vurguladı.

Çin’in Barış Çağrısı ve Uluslararası İş Birliği

Sözcü Lin Cien, “Biz barıştan yanayız, yaklaşımımız objektif ve adil. Ukrayna krizinin barışçıl bir şekilde çözümü için uluslararası toplumla birlikte çalışmaya hazırız.” ifadelerini kullandı. Çin’in, savaşın başlangıcından bu yana taraflarla yakın iletişim halinde olduğunu ve barış koşullarını oluşturmak için çaba gösterdiğini belirtti.

Lin Cien, AA muhabirinin, Çin’in Kiev’de düzenlenen uluslararası bir toplantıya katılıp katılmayacağına dair sorusuna ise “bu konuda paylaşacak bir bilgimiz yok” şeklinde yanıt verdi.

Çin’in Krizdeki Tutumu ve Rusya İlişkileri

Çin ile ABD arasında artan jeostratejik rekabet ve bölgesel gerilimlerin gölgesinde başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı, benzer meydan okumalarla karşı karşıya olan Moskova ile Pekin’i birbirine yakınlaştırdı. Çin ve Rus liderlerinin, savaşın başlamasından hemen önce 4 Şubat 2022’de yaptığı ortak açıklama, iki ülke arasındaki güçlü dostluğu vurgulamıştı. Bu durum, Pekin yönetiminin savaşa örtülü onay verdiği şeklinde yorumlanmıştı.

Savaşın ardından Çin, yaptırımların Avrupa-Rusya ticaretini kısıtlamasıyla enerji başta olmak üzere Rusya ile ticaret hacmini artırdı. ABD ve Avrupa, Çin’i Rusya’ya silah desteği sağlamaması yönünde uyardı. Pekin, doğrudan silah satışı yapmasa da Rusya ile askeri tatbikatlar ve sanayi iş birliğini sürdürdü.

12 Maddelik Tutum Belgesi ve “Barışın Dostları” Grubu

Çin, savaşın birinci yıl dönümü olan 24 Şubat 2023’te, krizin siyasi çözümü için 12 maddelik bir “tutum belgesi” açıkladı. Belgede, gerginliklerin aşamalı olarak azaltılarak ateşkes sağlanması gerektiği vurgulandı. Ancak bu öneri, Ukrayna tarafından “savaşın dondurulması” olarak değerlendirilerek kabul görmedi.

Çin, daha sonra Barışın Dostları adlı bir inisiyatife öncülük etti. Aralarında Türkiye, Brezilya, Endonezya, Mısır ve Güney Afrika’nın bulunduğu 17 ülkenin katıldığı grup, savaşın siyasi ve diplomatik yollarla sonlandırılması çağrısında bulundu. Grup, kalıcı barış için tüm taraflarla farklı düzeylerde temas kurulması gerektiğini vurguladı.

Lin Cien Kimdir?

Lin Cien, Çin Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sözcüsüdür. Ülkenin dış politika açıklamalarını kamuoyuna duyuran ve uluslararası ilişkilerdeki tutumunu aktaran önemli bir isimdir. Lin Cien, özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı gibi kritik konularda Çin’in pozisyonunu net bir şekilde ortaya koymuştur.

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

Giriş yap

Kayıt ol

Şifre sıfırla

Lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin, e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmanızı sağlayacak bir bağlantı alacaksınız.

Optimized with PageSpeed Ninja